Cranberrysap tegen H. pylori-infectie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van cranberrysap een additioneel effect heeft in de bestrijding van een Helicobacter pylori-infectie bij vrouwen.
Het onderzoek werd uitgevoerd met 889 patiënten die voor een infectie met H. pylori werden behandeld met een combinatie van een protonpompremmer en antibiotica (omeprazol, amoxicilline, clarythromycine (OAC)). Ze werden in drie willekeurige groepen verdeeld. De eerste groep kreeg gedurende 1 week OAC en tweemaal daags 250 ml cranberrysap gevolgd door 2 weken alleen cranberrysap. De tweede groep kreeg gedurende 1 week OAC en tweemaal daags 250 ml placebosap gevolgd door 2 weken alleen placebosap. De derde groep werd alleen gedurende 1 week met OAC behandeld.
De behandeling met OAC plus cranberrysap bleek bij vrouwen significant effectiever dan de behandeling met alleen OAC. De resultaten waren ook beter dan bij behandeling met AOC plus een placebodrank. Onder mannelijke patiënten echter was de effectiviteit van de behandeling met OAC plus cranberrysap niet-significant lager dan bij de andere twee behandelingen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen