Cranberrysap vermindert urineweginfecties

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Elke dag 200 tot 750 ml cranberry- of veenbessensap of twee keer per dag een tablet met cranberryconcentraat vermindert de steeds terugkerende urineweginfecties bij vrouwen.
Dit is de conclusie van onderzoekers van de Universiteit van Dearborn in Michigan.
In een placebogecontroleerde studie werden honderd vrouwen die eerder een urineweginfectie had gehad, verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg gedurende één jaar iedere dag twee tabletten met geconcentreerd cranberrysap (1:30 delen geconcentreerd sap), de andere groep kreeg iedere dag 200 tot 750 ml puur ongezoet cranberrysap.
Na een jaar bleken de vrouwen die het sap gedronken hadden, 12% minder urineweginfecties te hebben dan de vrouwen in de placebogroep. De vrouwen die de tabletten hadden genomen, hadden 14% minder urineweginfecties.
Hoe cranberrysap precies werkt is nog niet helemaal duidelijk. Het sap remt de bacteriegroei niet en het steriliseert de urineweg ook niet. Ook wordt de zuurgraad van de urineweg niet verlaagd. Waarschijnlijk zijn bepaalde stoffen in cranberrysap, de flavonoïden, verantwoordelijk voor de preventie van de bacteriële infectie, aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen