Creatine gunstig voor microcirculatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met creatine leidt bij actieve jongvolwassenen tot een verbetering van de microvasculaire reactiviteit en een toename van de haarvaten (capillairen) in de huid.

Voor de studie werden veertig gezonde, actieve mannen met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar geselecteerd. Ze kregen gedurende een week dagelijks 20 gram creatine als creatinemonohydraat. Vervolgens werd het effect ervan op de endotheelafhankelijke reactiviteit van de kleine bloedvaten bepaald, evenals de dichtheid van de haarvaten in de huid.

Creatinesuppletie leidde niet tot een veranderde homocysteïnespiegel, maar wel tot een significante toename van creatinine en een significante afname van urinezuur in het bloedplasma. Suppletie met creatine leidde bovendien tot een significante verbetering van de endotheelafhankelijke reactiviteit van de kleine bloedvaten en tot een significante toename van de capillairen in de huid. Ook leidde suppletie tot een significante daling van de gemiddelde bloeddruk en het LDL-cholesterolgehalte.

Orale suppletie met creatine verbetert de endotheelafhankelijke reactiviteit van de kleine bloedvaten en verhoogt de dichtheid van haarvaten in de huid. Deze effecten gaan niet gepaard met een veranderde homocysteïnespiegel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen