Creatinine verbetert spierkracht oudere vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie met creatine verbetert de spierkracht van oudere vrouwen.
Dit bleek uit een onderzoek met 30 oudere vrouwen in de leeftijd van 58 tot 71 jaar. Ze werden drie keer met een tussenpoos van een week onderworpen aan een batterij spiertesten. Direct na de tweede test werden de vrouwen in twee willekeurige groepen verdeeld en gedurende een week gesuppleerd met ofwel 0,3 gram creatine per kg lichaamsgewicht ofwel een placebo.
Iedere testserie bestond uit een variatie van verschillende spierkracht- en prestatietesten gericht op verschillende spiergroepen.
Na de periode van suppletie, tijdens de derde testserie, lieten de vrouwen die met creatine waren gesuppleerd een significante verbetering van de behaalde resultaten zien ten opzichte van de twee eerdere testen. De spierkracht was gestegen en de motorische functionele prestaties van het onderlichaam verbeterd. Ook het lichaamsgewicht en de vetvrije massa waren gestegen. In de placebogroep traden geen significante veranderingen op. Er werden geen negatieve bijwerkingen van de suppletie met creatine gerapporteerd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.