Curcumine en depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met curcumine, de gele kleurstof uit de kurkumaplant (geelwortel), is effectief bij de behandeling van ernstige depressies.

Er werden 56 personen met een depressie verdeeld in een suppletie- en placebogroep. In de suppletiegroep kregen de patiënten tweemaal per dag 500 mg curcumine. In de andere groep kregen de personen een placebo gedurende acht weken. Het supplement betrof een gepatenteerde vorm van curcumine met een goede biologische beschikbaarheid. Wekelijks rapporteerden de deelnemers de frequentie en ernst van depressieve symptomen aan de hand van een vragenlijst (Inventory of Depressive Symptomatology IDS-SR30). Ook werd met behulp van een vragenlijst de mate van angst gemeten.

In de eerste vier weken werd een verbetering van symptomen gezien in zowel de suppletie- als de placebogroep. Na vier weken bleek suppletie met curcumine significant meer verlichting van depressieve symptomen te geven dan de placebo. Ook was er een dalende trend waarneembaar in de ervaren mate van angst. Personen met een atypische vorm van depressie hadden het meeste effect bij suppletie.

Het gepatenteerde curcuminesupplement, onderzocht door dr. Lopresti en zijn team van de School of Psychology and Exercise Science, Murdoch University, in Perth (Australië) is effectiever dan een placebo in de vermindering van symptomen bij personen met een ernstige depressie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen