Curcumine goed voor bloedvaten

Dagelijkse suppletie met curcumine – een gele kleurstof afkomstig van de kurkumaplant – helpt evenals bewegen de bloedvaten in goede conditie te houden.

Er werden 32 postmenopauzale vrouwen verdeeld in drie groepen: een controle-, een beweeg- en suppletiegroep. In de beweeggroep kregen de vrouwen gedurende 8 weken matige inspanningsoefeningen, terwijl de vrouwen in de suppletiegroep gedurende dezelfde periode dagelijks 25 mg curcumine kregen. Met behulp van de zogenaamde Flow-Mediated Dilation (FMD) werd de diameter van een bloedvat gemeten. Wanneer het bloedvat onder invloed van bepaalde stimuli minder snel wijder wordt is dit een teken van een verminderde functie van het bloedvat.

Aan het begin van de studie werd geen verschil gezien tussen de FMD van de vrouwen in de diverse groepen. Na 8 weken werd een significante en gelijke toename van de FMD gezien bij de vrouwen in zowel de beweeg- als suppletiegroep. Dit werd niet gezien bij de vrouwen in de controlegroep.

Zowel matig intensieve beweging als curcuminesuppletie kunnen de bloedvaten met het ouder worden in goede conditie houden. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+