Curcumine tegen Candida

De gele kleurstof curcumine uit Curcuma longa of geelwortel, een vast bestanddeel van de specerij kerrie, heeft schimmelwerende werking.
Braziliaanse onderzoekers onderzochten curcumine op schimmelwerende effecten. Celkweken met 23 verschillende schimmels dienden als onderzoeksmodel. Daarnaast werden de effecten van curcumine op de aankleving van Candidasoorten op humane epitheelcellen van het mondslijmvlies gevolgd.
Uit de testseries bleek dat curcumine in veel gevallen effectiever was dan het vaak toegepaste antischimmelmiddel fluconazol. Opmerkelijk was de remmende werking van curcumine op Candidasoorten die geïsoleerd waren van patiënten met AIDS.
Wanneer gekeken werd naar afzonderlijke schimmels bleek curcumine het sterkst werkzaam tegen Paracoccoïdes brasiliensis, de verwekker van paracoccidioidomycose. Deze aandoening van de luchtwegen komt vooral in Brazilië vaak voor. In het geval van Candida, geïsoleerd van AIDS-patiënten, bleek curcuma de aankleving aan humane epitheelcellen van het mondslijmvlies sterk te verminderen.
De auteurs zijn van mening dat vervolgonderzoek naar de therapeutische werking van curcumine bij patiënten met immunologische aandoeningen gewenst is.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+