Curcumine zinvol bij inspanning

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse suppletie met curcumine, het werkzame bestanddeel van de geelwortel (kurkuma), kan effectief spierschade als gevolg van inspanning tegengaan.

Er werden 28 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van twintig jaar willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen twee dagen voor tot vier dagen na een inspanningstest dagelijks een supplement met 400 mg curcumine of een placebo. Tijdens alle suppletiedagen werden in het bloed diverse parameters bepaald. De inspanningtest bestond uit excentrische oefeningen waarmee de vierhoofdige dijbeenspieren (quadriceps) in verlengde positie kracht moesten genereren.

In vergelijking met de personen in de placebogroep nam bij de deelnemers in de suppletiegroep na de inspanningstest de concentratie creatinekinase (CK) met 48% significant minder toe. Een verhoogde concentratie van CK duidt op een toename van spierschade. De concentraties van de ontstekingsmarkers TNF-alfa en interleukine-8 (IL-8) namen met respectievelijk 25% en 21% significant minder toe. Er werd geen verschil tussen beide groepen gezien voor wat betreft de concentraties van de ontstekingsbevorderende cytokinen IL-6 en IL-10 en de mate van spierpijn in de quadriceps.

Suppletie met curcumine kan spierschade en ontstekingsreacties als gevolg van inspanning verminderen. Het heeft echter geen effect op spierpijn. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen