Curcuminesuppletie mogelijk zinvol bij BPD

Suppletie met curcumine is mogelijk zinvol bij premature baby’s met bronchopulmonale dysplasie (BPD). BPD is een chronische longziekte die gezien wordt bij premature baby’s die beademing of zuurstof hebben gekregen. Dergelijke therapieën kunnen leiden tot hyperoxie (zuurstofvergiftiging) met chronische longschade tot gevolg.

Bij ratten met longschade werd getest of curcuminesuppletie hyperoxie kon voorkomen. De jonge ratten werden gedurende vijf dagen blootgesteld aan 21% of 95% zuurstof. De helft van de ratten kreeg dagelijks curcumine in een dosis van 5 mg per kilogram lichaamsgewicht, de andere helft kreeg geen suppletie. Op de eenentwintigste dag na de geboorte werd getest welke invloed suppletie had op de longen.

Suppletie met curcumine kon longschade als gevolg van hyperoxie voorkomen. Dit bleek na analyse van specifieke biomarkers en analyse van de longstructuur. De wetenschappers legden bovendien het moleculaire werkingsmechanisme bloot.

Suppletie met curcumine is mogelijk een zinvolle interventie om chronische longschade bij premature baby’s te voorkomen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+