Dagelijks doden door medicijnvergiftiging

Dagelijks overlijden in Nederland zo’n tien personen aan de gevolgen van medicijnen, zo concludeert het actualiteitenprogramma Zembla.

In het programma kwam de hoogleraar Frits Rosendaal aan het woord. Rosendaal bevestigde gegevens die werden vrijgegeven door het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb. Jaarlijks overlijden zo’n 2000 personen aan de gevolgen van een verkeerde medicijninname thuis. Daar komen nog zo’n 1500 tot 2000 personen bij die sterven als gevolg van medicijnvergiftiging in het ziekenhuis. Volgens Rosendaal is zeker de helft van het aantal sterfgevallen vermijdbaar. Zo worden er medicijnen voorgeschreven waarvan de veiligheid onvoldoende is aangetoond. Ook worden verkeerde medicijnen voorgeschreven, foutieve dosissen gegeven en worden sommige medicijnen te lang gebruikt. Vooral ouderen met verschillende geneesmiddelen vormen een risicogroep.

Lang niet alle sterfgevallen worden echter gerelateerd aan medicijnvergiftiging. Voorbeeld hiervan is de pijnstiller Vioxx die inmiddels uit de handel is genomen vanwege ernstige bijwerkingen zoals een hartinfarct of beroerte. In veel gevallen zal het overlijden aan een dergelijke bijwerking niet gerelateerd zijn aan het gebruik van de pijnstiller. Om deze reden zullen de werkelijke sterftecijfers nog hoger liggen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaf als commentaar dat de artsen zelf verantwoordelijk zijn voor hun voorschrijfgedrag. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+