Darmbacterie bij metabool syndroom

Suppletie met de darmbacterie Akkermansia muciniphila leidt tot een vermindering van symptomen van het metabool syndroom.

Aan de studie namen 32 proefpersonen deel met overgewicht of obesitas en insulineresistentie. De proefpersonen werden willekeurig in drie groepen verdeeld. In de suppletiegroepen kregen de deelnemers gedurende drie maanden dagelijks een capsule met 1010 cfu A. muciniphila in de vorm van levende of gepasteuriseerde bacteriën. De effecten van suppletie op metabole parameters werd vergeleken met een placebogroep.

In vergelijking met de placebo leidde toediening van de bacterie in gepasteuriseerde vorm tot een significante verbetering van de insulinegevoeligheid met 29% en een significante afname van de insulinespiegel met gemiddeld 34%. Het totale cholesterolgehalte nam significant met bijna 9% af. Toediening van A. muciniphila in gepasteuriseerde vorm ging bovendien gepaard met een lichte gewichtsreductie van gemiddeld twee kilogram, een lichte afname van de vetmassa en de heupomvang. Ook ging suppletie gepaard met een daling van biomarkers voor inflammatie en leverschade. Suppletie met A. muciniphila in beide vormen bleek veilig en werd goed verdragen door de deelnemers en had geen invloed op de samenstelling van de darmflora.

De resultaten van het onderzoek bevestigen de bevindingen van eerdere humane studies waarin eveneens een positief effect van A. muciniphila bij het metabool syndroom werd gezien.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+