Darmbacteriën voorkomen auto-immuunziekten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Darmbacteriën lijken een cruciale rol te spelen bij het ontstaan van auto-immuunziekten waaronder diabetes type-1. Dit blijkt uit een muizenstudie die onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Science.

In de studie kregen jonge, vrouwelijke muizen met een verhoogd risico van diabetes type-1 onschadelijke darmbacteriën van hun mannelijke soortgenoten toegediend. Dit resulteerde onder meer in een toename van de testosteronspiegel, afname van ontstekingen in de eilandjes van Langerhans van de alvleesklier en een verminderde productie van autoimmuunlichamen. Bovendien nam het risico van diabetes type-1 significant af. Van de vrouwelijke muizen die niet behandeld werden kreeg 85% de auto-immuunziekte in vergelijking met 25% van de behandelde muizen.

Het is bekend dat auto-immuunziekten frequenter voorkomen bij vrouwen. De resultaten suggereren dat de darmflora en het mannelijke geslachtshormoon testosteron een cruciale rol spelen bij het ontstaan van auto-immuunziekten. De onderzoekers suggereren dat vroegtijdige blootstelling aan normale darmbacteriën mogelijk de kans verkleint op een auto-immuunaandoening later in het leven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen