Darmflora en atherosclerotische beroerte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij personen met atherosclerotische beroerte zijn karakteristieke veranderingen in het genetisch materiaal van de darmbacteriën (metagenoom) aangetroffen.

Zweedse onderzoekers vergeleken een groep gezonde personen met een groep personen die een beroerte hadden gehad. Ze vonden grote verschillen in de darmflora tussen beide groepen. Zo kwam het geslacht Collinsella vaker voor bij de patiënten, terwijl Roseburia en Eubacterium talrijker aanwezig waren in de darm van gezonde personen. In de microbiota van gezonde personen werden meer genen aangetroffen die nodig zijn voor de productie van carotenoïden. In het bloed van gezonde personen werden tevens hogere concentraties van bètacaroteen aangetroffen dan bij de patiënten.

Al eerder werd gesuggereerd dat het type darmbacteriën van invloed is op het risico van metabole aandoeningen door veranderingen in het metabolisme en ontstekingsprocessen. De onderzoekers concluderen dat personen met atherosclerotische beroerte karakteristieke veranderingen hebben van het metagenoom en dat dit ontstekingsreacties beïnvloedt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen