Darmflora en depressie na bariatrische chirurgie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bariatrische chirurgie zoals een maagverkleining is van invloed op de darmmicrobiota. Veranderingen in de darmmicrobiota kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van maagdarmklachten en een depressie bij personen die bariatrische chirurgie ondergingen.

Aan het onderzoek namen 41 proefpersonen deel die minimaal een half jaar voorafgaand aan de studie bariatrische chirurgie ondergingen en na de ingreep depressieve symptomen en buikklachten kregen. Van de deelnemers werden ontlastingmonsters geanalyseerd. Hierbij werd gekeken naar de samenstelling van de darmflora, biomarkers voor de darmbarrière en de aanwezigheid van korteketenvetzuren. 

Bijna 68% van de deelnemers had maagdarmklachten waaronder een verstoorde stoelgang (obstipatie of diarree). Bij deze deelnemers werd een significant groter aandeel gezien van bacteriën met een ontstekingsbevorderende eigenschap zoals Enterobacterie, Parasutterella en Enterococcus. Tevens werd een verband gezien tussen korteketenvetzuren en depressieve klachten. Zo werd de aanwezigheid van isoboterzuur gerelateerd aan depressieve symptomen. Mogelijk komt dit doordat isoboterzuur inflammatie in de darm bevordert. 

De wetenschappers bevestigen dat bariatrische chirurgie van invloed is op de samenstelling van de darmmicrobiota. Een veranderde darmmicrobiota kan bijdragen aan maagdarmklachten en depressieve symptomen. De consumptie van andere voeding na de ingreep - zoals een verlaging van de vezelinname - kan hierbij een rol spelen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen