Darmflora en metabole stoornissen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met een minder diverse darmflora hebben een verhoogde kans op obesitas en metabole stoornissen. Dit blijkt uit een studie van Deense onderzoekers die gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature.

Van 123 slanke personen en 169 personen met obesitas werd de microbiële samenstelling van de darm onderzocht. Op basis hiervan werden twee groepen onderscheiden waarbij het aantal microbiële genen en dus ook de diversiteit van de bacteriën verschilde.

Er werden bekende en onbekende bacteriesoorten gevonden en bij ongeveer 23% van de deelnemers was de darmflora minder divers van samenstelling. Deze personen hadden een verhoogde kans op obesitas, insulineresistentie, dyslipidemie en ontstekingsreacties in vergelijking met personen met een meer diverse darmflora. De zwaarlijvige personen met een lage bacteriële rijkdom namen met de tijd meer in gewicht toe. Overigens was het niet zo dat alle obese personen een lage diversiteit en alle slanke personen een hoge diversiteit van de darmflora hadden. Ook andersom was mogelijk.

Volgens de onderzoekers kunnen aan de hand van classificatie van het microbioom van de darm individuen worden getraceerd die een verhoogde kans hebben op metabole stoornissen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen