Darmflora en Parkinson

De samenstelling van de darmflora lijkt een voorname risicofactor voor het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Een eerste bewijs hiervoor wordt gevonden in een muizenstudie uitgevoerd door wetenschappers van de California Institute of Technology.
De wetenschappers gebruikten muizen die in staat waren om hoge concentraties van het eiwit alfa-cynucleine (aS) te produceren. Samenklontering van dit eiwit wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson.
Het bleek echter dat alleen muizen met bacteriën in hun darm de ziekte ontwikkelden. Zogenaamde ‘steriele’ muizen (zonder darmflora) ontwikkelden geen Parkinson. Echter, wanneer darmbacteriën van muizen mét Parkinson werden toegediend aan steriele muizen vertoonden ook zij tekenen van de aandoening. Bacteriesoorten die bij muizen met Parkinson werden aangetroffen zijn Proteus, Bilophila en Roseburia, terwijl minder bacteriën van Lachnospiraceae, Rikenellaceae, Peptostreptococcaceae en Butyricicoccus werden gevonden.
Voor het eerst is er bewijs voor een verband tussen de darmflora en de ziekte van Parkinson. Wel is al langer bekend dat maagdarmproblemen zoals obstipatie vaak voorafgaan aan een verslechtering van de aandoening.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+