Darmflora gerelateerd aan veroudering

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De darmmicrobiotica is van invloed op de mate van veroudering, zo blijkt uit een muizenexperiment.

In het experiment werd ontlasting getransplanteerd van jonge muizen (3 maanden) naar oude en zeer oude muizen (18 en 24 maanden). Ook andersom werd ontlasting getransplanteerd. Vervolgens werd het effect hiervan onderzocht op de darmbarrière, de retina (netvlies) en het brein. 

De transplantatie van ontlasting van oude muizen naar jonge soortgenoten leidde tot inflammatie van het brein en de retina bij de jonge dieren. Dit ging bovendien gepaard met verlies van functionele proteïnen in het oog. Al deze effecten werden in verband gebracht met een verhoogde permeabiliteit van de darm. Andersom bleek dat ontlastingstransplantatie van jonge naar oude muizen gepaard ging met gunstige effecten op het brein, de ogen en de darmpermeabiliteit van de (zeer) oude muizen.

De resultaten suggereren dat de darmmicrobiota van oude muizen een ongunstig effect heeft op de darm-brein as en darm-retina as. De darmmicrobiota van jonge dieren kan daarentegen inflammatoire processen in het centrale zenuwstelsel tegengaan. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen