Darmflora van dikke personen anders

De darmfloraheeft meer effect op de gezondheid dan tot nu toe gedacht werd. De darmbacteriën blijken een cruciale rol te spelen in de stofwisseling.
De totale hoeveelheid genetisch materiaal in de darmflora is vele malen groter dan de informatie in het eigen, menselijke DNA. Reden voor de onderzoekers om dit genetisch materiaal te bestuderen in ontlastingmonsters van 124 individuele personen en van 6 eeneiige tweelingen en hun moeders.
Ze kwamen tot de ontdekking dat het genetisch materiaal verschilt per individu, maar dat deze verschillen onderverdeeld kunnen worden in groepen. Zo blijkt de darmflora van personen met chronische darmontstekingen (colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn) duidelijk anders. Bovendien onderscheidt de darmflora van personen met obesitas zich van slanke personen, wat invloed kan hebben op de energiestofwisseling. Het blijkt dat de darmflora van obese personen minder divers is, waardoor minder stofwisselingsprocessen gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden. De onderzoekers vermoeden dat erfelijke aanleg het type darmflora mede bepaalt.
De studie vormt het fundament voor een unieke wetenschappelijke benadering waarbinnen de invloed van de darmflora op de gezondheid wordt onderzocht. De discipline waarin dit wordt bestudeerd heet metagenomics (zie ook ORTHOmagazine nr.5, 2009).

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+