De ATBC-studie na acht jaar

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het gebruik van vitamine E vermindert het risico van prostaatkanker. Bètacaroteen verhoogt het risico van longkanker.
Dit is het resultaat van de Finse ATBC-studie (alfatocoferol, bètacaroteen-studie) van de National Public Health Institute in Helsinki geleid door dr. Jarmo Virtamo.
Tussen 1985 en 1993 kregen 29.133 mannelijke rokers tussen de 50 en 69 jaar, dagelijks 50 mg vitamine E (alfatocoferol) of 20 mg bètacaroteen, beide vitamines of een placebo.
In deze periode steeg bij de mannen die bètacaroteen gebruikten, het aantal gevallen van longkanker met 17%. Het totale aantal sterfgevallen steeg met 8%. Bij de mannen die vitamine E gebruikten, daalde het aantal gevallen van prostaatkanker met 34%. Er werd geen effect gezien op het aantal gevallen van longkanker.
Na het stoppen van de suppletie werden de mannen nog acht jaar lang gevolgd. In deze periode verdwenen de effecten van bètacaroteen en vitamine E op het vóórkomen van kanker.
Omdat er in eerste instantie meer sterfgevallen waren, is het beter dat rokers geen bètacaroteen suppleren, aldus Virtamo. Meer onderzoek is nodig om aanbevelingen te doen over vitamine E en het vóórkomen van prostaatkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen