Deadly medicines and organised crime

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Professor Gøtzsche - verbonden aan het gerenommeerde wetenschappelijke instituut The Cochrane Collaboration - onthult in zijn boek ‘Deadly medicines and organised crime: How big pharma has corrupted health care’ de corrupte werking van de farmacie.

Gøtzsche concludeert dat de farmacie alles behalve onafhankelijk is. Het feit dat de industrie zijn eigen medicijnen mag testen staat de ontwikkeling van veilige medicijnen in de weg. Hij pleit voor openheid van ruwe data, omdat data gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden door de industrie. In zijn boek zet Gøtzsche vraagtekens bij de effectiviteit van veelgebruikte medicijnen zoals medicamenten tegen verkoudheid en anticholinergica (spierverslappers). Als dergelijke medicamenten al een werking hebben, is het de vraag of de voordelen opwegen tegen de bijwerkingen. Daarnaast stelt Gøtzsche de afhankelijkheid van medicijnen aan de orde. Volgens de Deense professor zijn er genoeg andere behandelmogelijkheden waaronder leefstijlinterventies. Echter, hier wordt weinig aandacht aan besteed. Slechts 15% van de nieuwe medicijnen blijkt daadwerkelijk een therapeutisch effect te hebben. Desondanks worden veel nieuwe medicijnen goedgekeurd, terwijl hun werking inferieur is aan de reeds bestaande medicamenten. Dit is mede een gevolg van het feit dat nieuwe medicijnen worden vergeleken met placebo’s in plaats met reeds bestaande medicamenten. Bovendien besteedt de farmacie nog geen 2% aan de ontwikkeling van nieuwe medicamenten. Maar liefst 46% van het budget wordt gebruikt voor promotie. Voorlichting die overigens gekleurd is door - jawel - de farmacie zelf. Zo vertellen artsenbezoekers meestal niets over de bijwerkingen van medicijnen.

Dat de farmacie een machtig en corrupt bolwerk is, blijkt wel uit het feit dat de Food and Drug Administration (FDA) recent toch weer heeft besloten voorschrijfrestricties van het medicijn Avandia te verwijderen. Eerder sprak de FDA haar ernstige bezorgdheid uit over bijwerkingen van dit diabetesmedicijn. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.