Degelijk bewijs: meer spierkracht met creatine bij dystrofie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een review van 2007 bleek reeds dat creatine een positief effect heeft bij personen met spieraandoeningen. Onlangs vond een update van deze review plaats.
In verschillende medische databanken werden studies geselecteerd waarin het effect van creatine bij spieraandoeningen werd onderzocht. De kwaliteit van de studies, toepassing van selectiecriteria en de resultaten werden onafhankelijk van elkaar door 2 onderzoekers beoordeeld.
Een meta-analyse van 6 studies met een totaal van 192 patiënten met spierdystrofie liet een significante toename van de spierkracht (gemiddeld 8,5%) zien in de creatinegroep in vergelijking met de placebogroep. Uit 4 studies met een totaal van 115 deelnemers bleek dat personen zich bij gebruik van creatinesuppletie significant beter voelden dan bij gebruik van een placebo. Uit een studie met 37 patiënten met een inflammatoire vorm van myopathie (spierzwakte) werd een significante verbetering gezien van het functioneren. Dit in tegenstelling tot myopathie als gevolg van metabolische stoornissen, waarbij geen effect werd gevonden. In een andere studie waaraan personen met de ziekte van McArdle deelnamen (aandoening die veroorzaakt wordt door een verstoorde stofwisseling in de spieren) leidde een hoge dosering creatine tot een toename van spierklachten en een verminderd functioneren in het dagelijks leven. In geen enkele studie werd melding gemaakt van bijwerkingen.
Volgens de onderzoekers is er degelijk bewijs voorhanden dat creatine de spierkracht verbetert bij personen met dystrofie. Ook bij een inflammatoire vorm van myopathie is creatinesuppletie zinvol.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen