DHA gunstig voor longfunctie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Inname van omega 3-vetzuren heeft een gunstig effect op de functie van de longen.
Dit bleek uit een onderzoek waaraan 593 personen met leeftijden van 20 tot 64 jaar deelnamen. Bij allen werd de samenstelling van de bloedvetten geanalyseerd.
Het bleek dat naarmate het aandeel docosahexaeenzuur (DHA) groter was de longfunctie was verbeterd. Dit was afgeleid van de FEV1- en FVC-waarden uitgedrukt als percentages van de voorspelde waarden die significant groter waren. Voor het aandeel dihomogammalinoleenzuur en palmitoleïnezuur gold het omgekeerde. Naarmate de concentraties hiervan groter waren, waren FEV1 en FVC als percentages van de voorspelde waarden significant kleiner. Er werden geen significante relaties aangetoond tussen andere vetzuren en parameters voor longfunctie en bronchiale hyperreactiviteit.
De onderzoekers concluderen dat een hoge concentratie DHA in de bloedvetten een beschermende werking heeft op de longfunctie. In dit verband wordt, ten aanzien van longziekten, op het mogelijk gunstige effect van visconsumptie gewezen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen