DHA, unieke evolutionaire factor in hersenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) is in de afgelopen 500 miljoen jaar, vanaf koppotige weekdieren, vissen, amfibieën, reptielen, vogels, zoogdieren, primaten tot en met de mens, behouden gebleven als essentieel bestanddeel van neurale communicatie in de hersenen.
Deze opvallende conservering, ondanks sterk uiteenlopende genetische veranderingen gedurende 500 miljoen jaar, bewijst alleen al het unieke van dit molecuul in de hersenen. De zich ontwikkelende hersenen incorporeren DHA selectief met een hoge graad van efficiëntie, ongeveer tien maal zo hoog als de aanmaak van DHA uit omega 3-vetzuren die via plantaardig voedsel beschikbaar zijn.
Nieuw onderzoek toont een significante invloed van omega 3-vetzuren, afkomstig uit de voeding, op de expressie van neurale genen. Aangezien DHA het enige omega 3-vetzuur in de hersenen is, is het aannemelijk dat dit inderdaad de actieve substantie betreft. Tijdens de evolutie zou een selectieve opname van DHA de hersenen een voordeel verschaffen aan primaten die een andere ecologische niche zochten. In de landelijke gebieden waar zij vertoefden was de beschikbaarheid van DHA gering. In de kustgebieden was daarentegen veel voedsel met een hoog DHA-gehalte beschikbaar. Tevens was dit voedsel rijk aan spoorelementen zoals jodium, zink, koper, mangaan en selenium, alle van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen en voor antioxidatieve protectie.
De mens is zich in de voorbije eeuwen meer en meer gaan richten op landbouw voor zijn voedselvoorziening. Door dr. Michael Crawford van het Institute of Brain Chemistry and Human Nutrition van London Metropolitan University wordt gewezen op biochemische en moleculair-biologische gevolgen van de veranderingen in voedingsgewoonten. Hij ondersteunt de geschetste \'kustlijn\'-hypothese, waarbij specifiek DHA en de genoemde spoorelementen samen de hoge ontwikkeling en het functioneren van de humane hersenen mogelijk maakten. Voorts moet het tot nadenken stemmen dat geestesziekten en een slechte geestelijke gezondheid in de Westerse wereld zo zijn toegenomen. Is er een verband met de verminderde consumptie en beschikbaarheid van zeevoedsel zoals vis, schelp- en schaaldieren, zo vraagt Crawford zich af.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.