DHEA tegen overgangsklachten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
DHEA verhoogt de lage oestrogeenspiegels die na de overgang bij vrouwen ontstaan. Lage oestrogeenspiegels kunnen schade aanbrengen aan de functie van verschillende weefsels.
Dr. Alessandro Genazzani van de universiteit van Modena in Italië onderzocht gedurende twaalf maanden bij twintig vrouwen na de overgang het effect van 25 mg DHEA per dag.
De vrouwen werden verdeeld in twee groepen. In groep één hadden de vrouwen een leeftijd tussen de 50 en 55 jaar. In groep twee was de leeftijd tussen de 60 en 65 jaar. Alle deelnemers werden elke drie maanden gecontroleerd.
Na één jaar bleken alle vrouwen een drie tot vier keer hogere spiegel van oestrogeen, testosteron en dihydrotestosteron te hebben. Tevens hadden ze een bijna tweevoudige toename in de progesteronspiegel. Daarnaast was er een verbetering te zien van specifieke overgangsklachten zoals opvliegers. Verder waren de neurosteroïdenspiegels zoals van allopregnanolon en endorfine gestegen. De beide spiegels van beide geslachtshormonen FSH en LH waren gedaald, maar de dikte van het baarmoederslijmvlies was niet veranderd tijdens de studie.
Meer onderzoek moet gedaan worden, maar het lijkt erop dat DHEA een veilig alternatief is voor de hormoonvervangingstherapie (HST) bij vrouwen na de overgang. In Nederland heeft de overheid DHEA als vrij verkrijgbaar voedingssupplement verboden. In de VS is het wel als voedingssupplement te koop.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen