Diabeet gebaat bij posteleinextract

Suppletie met een extract van postelein (Portulaca oleracea; Eng. purslane) is een zinvolle aanvulling op de reguliere behandeling van diabetes type-2.

Aan de studie namen 63 diabetespatiënten deel met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Ze werden voor hun aandoening behandeld met een enkel medicijn en werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. De deelnemers kregen gedurende twaalf weken dagelijks drie capsules met in totaal 180 mg posteleinextract of een placebo.

In de suppletiegroep daalde de HbA1c, een belangrijke indicator voor de bloedsuikerwaarde van de afgelopen twee maanden, significant meer dan in de placebogroep (-0,8% versus -0,6%). Bovendien daalde in de suppletiegroep de systolische bloeddruksignificant meer in vergelijking met de placebogroep (-7,5 mmHg versus -0,01 mmHg). Het extract werd over het algemeen goed verdragen. Er werden slechts weinig bijwerkingen gemeld.

Suppletie met een extract van postelein blijkt een veilige en effectieve aanvulling op de reguliere behandeling van diabetes type-2. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+