Diabetes door producten met hoge glycemische index

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Onderzoek laat zien dat het eten van producten met een hoge glycemische index (GI) het risico van suikerziekte vergroot.
Het onderzoek betrof 31.641 mannen en vrouwen tussen de 40 en 69 jaar zonder diabetes bij aanvang van de studie. Deze personen werden gedurende vier jaar gevolgd.
Hiervan hadden 365 deelnemers in de loop van het onderzoek diabetes gekregen. Het kwart van de deelnemers dat het meeste witbrood at, had een 37% grotere kans op diabetes dan het kwart dat het minste witbrood had gegeten. Op dezelfde wijze geanalyseerd, verminderde iedere 200 gram volwaardige koolhydraten die per dag werd gegeten, het risico van diabetes met 42%; iedere 100 gram suiker, waaronder suiker uit fruit, die dagelijks werd geconsumeerd, verminderde het risico met 39% en 500 mg magnesium gaf een 38% kleinere kans op suikerziekte. Daarentegen verhoogde elke 100 gram zetmeel de kans op suikerziekte met bijna 50%. Producten met een hoge glycemische index verhoogden de kans op de ziekte met ruim 30% per tien indexpunten.
In het onderzoek werd gecorrigeerd voor BMI, tailleomvang, leeftijd en geslacht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.