Diabetes voorkomen met visolie?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-vetzuren verhoogt in het lichaam de concentratie van adiponectine en kan zodoende mogelijk de kans op diabetes type-2 verkleinen. Dit blijkt uit een studie van de Harvard School of Public Health.

Voor de review werden 14 relevante studies geselecteerd waarin het effect van omega 3-vetzuren werd vergeleken met een placebo. In totaal werden 682 personen behandeld met visolie en 641 proefpersonen kregen een placebo. Gekeken werd naar het effect van suppletie op de concentratie van adiponectine, een hormoon met een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel.

In vergelijking met een placebo leidde visoliesuppletie tot een significante toename van de adiponectineconcentratie in het bloed. Dit effect was niet afhankelijk van de visoliedosis, suppletieduur of de BMI van de behandelde proefpersonen.

Of suppletie met omega 3-vetzuren daadwerkelijk het risico van diabetes kan verlagen, is nog niet duidelijk. Wel zijn hoge adiponectineconcentraties eerder in verband gebracht met een lager risico van diabetes en hart- en vaataandoeningen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen