Diabetespatiënten hebben minder vitamine B1

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met diabetes mellitus blijken een lagere concentratie vitamine B1 (thiamine) in het bloed te hebben en een verhoogde afscheiding van deze vitamine via de urine. Dit heeft een negatief effect op de bloedvaten.
Aan de studie namen 26 personen met type-1 diabetes, 48 personen met type-2 diabetes en 20 gezonde personen deel. Bepaald werd het thiaminegehalte en andere relevante stoffen die verband houden met de stofwisseling en een indicator zijn voor vaatwandschade.
Uit de resultaten bleek dat bij een lagere hoeveelheid thiamine de kans op vaatwandschade toeneemt. In vergelijking met de gezonde proefpersonen was de concentratie van thiamine bij type 1- en type 2-diabeten significant lager, respectievelijk 76% en 75%. De uitscheiding van thiamine via de urine was een factor 24 toegenomen bij type 1-diabeten en een factor 16 bij type 2-diabeten. De afname van de hoeveelheid vitamine B1 in het bloed bleek verband te houden met een toename van de uitscheiding van thiamine via de urine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen