Dieet samen met probiotica bij prikkelbare darmsyndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een eliminatiedieet gevolgd door een gecontroleerde herintroductie van voedingsmiddelen in combinatie met suppletie van probiotica heeft een gunstig effect op personen met het prikkelbare darmsyndroom.
Voor 20 patiënten met het prikkelbare darmsyndroom die geen verbetering ondervonden van standaardtherapieën werd bij aanvang van de onderzoeksperiode een eliminatiedieet vastgesteld. Dit werd gedaan aan de hand van testen waarbij de overgevoeligheid voor een reeks voedingsmiddelen en schimmels werd onderzocht. Vervolgens werden de betreffende voedingsmiddelen gecontroleerd geherïntroduceerd in combinatie met suppletie van probiotica.
Een jaar na beëindiging van deze behandeling bleken er significante verbeteringen te zijn opgetreden. De concentratie IgG in het bloed na blootstelling aan de reeks voedingsmiddelen en schimmels was verlaagd. De frequentie van de stoelgang was verbeterd en er waren minder pijnklachten. De patiënten ervoeren bovendien een verbeterde kwaliteit van leven en er werden verbeteringen in de darmflora geconstateerd. De balans van de goede darmbacteriën was verbeterd. De slechte darmbacteriënflora was echter niet veranderd.
De patiënten bleken zich goed aan het dieet te houden, vertoonden minimale symptomen van het prikkelbare darmsyndroom en hadden het gevoel de ziekte goed onder controle te hebben.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen