Dierexperiment: hoe omega 3-vetzuren werken

Het tenminste twee keer per week eten van vette vis, zoals zalm of tonijn, helpt een plotselinge hartdood voorkomen. Dat is reeds lang bekend. Ook is bekend dat dit zeer waarschijnlijk het gevolg is van de omega 3-vetzuren in deze vette vis. Maar hoe deze vetzuren werken, is onlangs verder opgehelderd door dr. Alexander Leaf van Harvard. De vetzuren blijken gevaarlijke hartritmestoornissen tegen te gaan.
De omega 3-vetzuren uit visolie worden opgeslagen in de celmembranen van hartcellen. Ze blokkeren de overmatige elektrische prikkelgeleiding in het hart en daarmee gevaarlijke veranderingen in het hartritme.
Leaf onderzocht onder de microscoop hartcellen van pasgeboren ratten en bekeek het effect van toxische stoffen op de cellen. Het bleek dat de cellen ritmestoornissen vertoonden als gevolg van de toxische stoffen. Na toevoegen van omega 3-vetzuren verdwenen deze ritmestoornissen.
Het is nodig om meer onderzoek te doen naar het mechanisme van het effect van omega 3-vetzuren op het risico van plotselinge hartdood. Maar iemand kan nu al beginnen met het eten van verse of ingevroren vis en tonijn uit blik. De tonijn moet wel in water ingeblikt zijn, omdat olie de benodigde omega 3-vetzuren aan de vis kan onttrekken, aldus dr. Leaf.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+