Dierproeven: alfaliponzuur verlengt healthspan

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Tijdens de conferentie \'Diet and Optimum Health\' aan de Oregon State University presenteerde dr. Tory Hagen de nieuwste bevindingen over alfaliponzuur en veroudering. Hagen is professor Biochemie en Biofysica aan OSU en als onderzoeker verbonden aan het Linus Pauling Institute.
Van de studies met proefdieren gaf Hagen enkele frappante voorbeelden. Bij muizen die op een standaard voeding worden gehouden, bleek de suppletie met alfaliponzuur niet van invloed op de te verwachten gemiddelde levensduur. Opvallend was echter dat oudere muizen die alfaliponzuur hadden gekregen, qua cognitieve prestaties en gedrag sterk geleken op jonge dieren. Dit bleek ook het geval voor ongeveer honderd genen die betrokken zijn bij de ontgifting en antioxidantfuncties. De dieren verkeerden in een betere conditie vergeleken met de dieren die uitsluitend op een standaard voeding hadden geleefd. Volgens Hagen is de rol van alfaliponzuur niet zo zeer een van directe invloed ten gunste van levende cellen maar eerder indirect. Hierbij krijgen minder goed functionerende cellen een stimulans om weer op het jeugdige niveau te gaan presteern. Alfaliponzuur lijkt signaalprocessen welke in verouderende bloedvaten afnemen, te helpen herstellen. Mitochondriale aftakeling, nauw verbonden met de symptomen van veroudering kan door alfaliponzuur afgeremd worden. Een andere reden waarom oudere proefdieren gevoeliger worden voor zowel vrije radicalen als milieuvergiften, is de natuurlijke afname van glutathion. Alfaliponzuur kan de glutathionfunctie tot bijna normaal herstellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.