Dierstudie: luteïne voorkomt oogschade door fel licht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Luteïne is niet alleen zinvol bij leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie, maar kan de ogen ook beschermen tegen DNA-schade als gevolg van fel licht.
De studie werd uitgevoerd bij muizen die in 2 groepen werden verdeeld. Ze kregen gedurende 10 dagen hun gebruikelijke voeding, al dan niet met 0,1% luteïne. Vervolgens werden ze blootgesteld aan fel licht.
Er trad minder DNA-schade op bij de muizen die luteïne hadden gekregen. Het zicht was bij deze muizen beter en de laag van lichtgevoelige cellen was dikker dan bij de andere muizen. Bij de muizen die geen luteïne kregen was een marker voor oxidatieve stress verhoogd, terwijl dit bij de luteïne-muizen niet het geval was.
Volgens de onderzoekers leidt luteïne tot minder oxidatieve stress in het netvlies. Dit voorkomt DNA-schade aan de lichtgevoelige cellen van het netvlies. Wanneer het moleculaire mechanisme van luteïne ter voorkoming van apoptose van de lichtgevoelige cellen wordt opgehelderd, kan dit ook van belang zijn voor andere organen zoals de huid. Zo zijn er aanwijzingen dat luteïne oedeem en hyperplasie bij zonnebrand kan voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen