Dierstudie: relatie omega 3-tekort en depressie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een tekort aan omega 3-vetzuren kan leiden tot stemmingsstoornissen zoals depressies. Voor het eerst werd hier een mogelijke verklaring voor gevonden.
Onderzoekers bestudeerden muizen die hun leven lang voeding arm aan omega 3-vetzuren kregen. Ze ontdekten dat een tekort aan dit vetzuur leidde tot een slechte communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen. De functie van de zogenaamde cannabinoïde receptoren type-1 werd verstoord. Dit leidde bij de muizen tot depressief gedrag. Vooral in de prefrontale cortex en de nucleus accumbens bevinden zich veel cannabinoïde receptoren. Deze gebieden zijn betrokken bij beloning, motivatie en emoties. Een verstoorde communicatie in deze gebieden leidt tot stemmingsstoornissen zoals depressies.
In Westerse landen is de verhouding tussen omega 3- en 6-vetzuren in de voeding ernstig verstoord. Vervolgstudies zijn nodig om meer inzicht te verkrijgen in de relatie tussen deze vetzuurinbalans, neuropsychische stoornissen en een verstoorde communicatie tussen zenuwcellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen