Dierstudie: ubiquinol beschermt tegen radioactieve straling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De actieve vorm van coënzym Q10 (ubiquinol) beschermt het maagdarmstelsel tegen schadelijke effecten van radioactieve straling. De resultaten werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Society for Radiation Oncology (ASTRO).

In het experiment werden muizen gedurende vier uur blootgesteld aan radioactieve straling in een dosis van 13 gray nadat ze wel of geen coënzym Q10-suppletie (ubiquinon of ubiquinol) toegediend hadden gekregen.

Suppletie met ubiquinol - de actieve vorm van coënzym Q10 - leidde tot significant minder cellen in de darmcrypten (instulpingen van het darmslijmvlies) die vrije zuurstofradicalen produceerden. Ook beschermde ubiquinol de cellen significant tegen apoptose (celdood) als gevolg van de bestraling. Tenslotte bleek de overlevingskans van de muizen die ubiquinol kregen significant groter in vergelijking met de andere muizen.

De resultaten van deze dierstudie laten zien dat ubiquinol de cellen van het maagdarmstelsel beschermt tegen radioactieve straling. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen