Dierstudie: ubiquinol beschermt tegen radioactieve straling

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De actieve vorm van coënzym Q10 (ubiquinol) beschermt het maagdarmstelsel tegen schadelijke effecten van radioactieve straling. De resultaten werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Society for Radiation Oncology (ASTRO).

In het experiment werden muizen gedurende vier uur blootgesteld aan radioactieve straling in een dosis van 13 gray nadat ze wel of geen coënzym Q10-suppletie (ubiquinon of ubiquinol) toegediend hadden gekregen.

Suppletie met ubiquinol - de actieve vorm van coënzym Q10 - leidde tot significant minder cellen in de darmcrypten (instulpingen van het darmslijmvlies) die vrije zuurstofradicalen produceerden. Ook beschermde ubiquinol de cellen significant tegen apoptose (celdood) als gevolg van de bestraling. Tenslotte bleek de overlevingskans van de muizen die ubiquinol kregen significant groter in vergelijking met de andere muizen.

De resultaten van deze dierstudie laten zien dat ubiquinol de cellen van het maagdarmstelsel beschermt tegen radioactieve straling. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen