Dierstudie: ubiquinol beschermt tegen radioactieve straling

De actieve vorm van coënzym Q10 (ubiquinol) beschermt het maagdarmstelsel tegen schadelijke effecten van radioactieve straling. De resultaten werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Society for Radiation Oncology (ASTRO).

In het experiment werden muizen gedurende vier uur blootgesteld aan radioactieve straling in een dosis van 13 gray nadat ze wel of geen coënzym Q10-suppletie (ubiquinon of ubiquinol) toegediend hadden gekregen.

Suppletie met ubiquinol – de actieve vorm van coënzym Q10 – leidde tot significant minder cellen in de darmcrypten (instulpingen van het darmslijmvlies) die vrije zuurstofradicalen produceerden. Ook beschermde ubiquinol de cellen significant tegen apoptose (celdood) als gevolg van de bestraling. Tenslotte bleek de overlevingskans van de muizen die ubiquinol kregen significant groter in vergelijking met de andere muizen.

De resultaten van deze dierstudie laten zien dat ubiquinol de cellen van het maagdarmstelsel beschermt tegen radioactieve straling.

Dierstudie: ubiquinol beschermt tegen radioactieve straling