Dikke kinderen extra gevoelig voor suiker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Te dikke kinderen zijn gevoeliger voor het krijgen van diabetes als gevolg van suikergebruik. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in Los Angeles bij kinderen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond .
Bijna een op de vier Latijns-Amerikaanse kinderen is te dik. Met de toename van obesitas bij deze kinderen neemt ook het aantal gevallen van prediabetes en diabetes type-2 bij tieners toe. Het onderzoek werd gehouden onder 63 kinderen met overgewicht. Ze waren tussen de negen en dertien jaar oud. Gedurende drie dagen werd er bijgehouden wat er werd gegeten en gedronken. Hierna werd de insulinegevoeligheid, acute insulinerespons en een index van de bètacelfunctie bepaald.
Het bleek dat hoe groter de totale suikerinname was hoe lager de acute insulinerespons en de bètacelfunctie. Deze relaties waren beide significant en onafhankelijk van leeftijd, geslacht en lichaamsbouw. Ook voor suikerhoudende dranken werd dit verband gevonden, maar de getallen waren niet significant.
Een vermindering van de bètacelwerking is een voorbode van diabetes type-2. Het is dus van belang dat er nu al wordt ingegrepen in de voedingsgewoonten van kinderen met overgewicht om suikerziekte in de toekomst te voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.