Dikkedarmkanker en chemo: let op vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker hebben een betere overlevingskans met een adequate vitamine D-spiegel. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd tijdens het jaarcongres van de American Society of Clinical Oncology.

Er werden gegevens gebruikt van de Alliance Trial waarin de effectiviteit en veiligheid van drie verschillende medicamenteuze behandelingen in combinatie met chemotherapie werd getest bij personen met uitgezaaide dikkedarmkanker. Er namen meer dan tweeduizend patiënten aan de studie deel en bij 1043 patiënten was de vitamine D-status bepaald. Afhankelijk van hun vitamine D-spiegel werden ze in groepen verdeeld.

De meeste patiënten hadden een inadequate vitamine D-spiegel van gemiddeld 43 nmol/l. Patiënten met de hoogste vitamine D-spiegel (ongeveer 69 nmol/l) hadden met 35% een significant grotere overlevingskans in vergelijking met patiënten met de laagste vitamine D-status (gemiddeld 20 nmol/l). Patiënten met een hoge vitamine D-status overleefden gemiddeld acht maanden langer in vergelijking met patiënten met de laagste vitaminestatus (32,6 versus 24,5 maanden). Ook hadden ze met 21% significant minder kans op progressie van de aandoening; het duurde langer voordat de ziekte verergerde (gemiddeld 12,2 versus 10,1 maanden). De onderzoekers corrigeerden in hun studie voor beïnvloedende factoren zoals de leefstijl.

In epidemiologische studies werd eerder al een sterk verband gezien tussen de vitamine D-status en het risico van dikkedarmkanker. Hoewel de huidige studie geen causale relatie aantoont zijn de gegevens relevant en gaan de wetenschappers in een vervolgstudie het effect van suppletie met de vitamine onderzoeken bij de aandoening. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen