Discussie over vitamine D-behoefte in zwangerschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het laatste woord over de noodzaak van vitamine D-suppletie voor de aanstaande moeder is nog niet gezegd. Dit schrijven wetenschappers in het tijdschrift Osteoporosis International.

De onderzoekers analyseerden de resultaten van studies naar de relatie tussen vitamine D en de ontwikkeling van het kind en concludeerden dat nog onvoldoende bekend is over de nadelige gevolgen van een vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap. Hoewel er dierstudies en humane studies zijn waarin aangetoond is dat een vitamine D-tekort een negatieve invloed heeft op de botontwikkeling van het kind, is er nog volop discussie over de zin en onzin van vitamine D-suppletie. In sommige studies werd aangetoond dat suppletie tijdens de zwangerschap noodzakelijk is en een gunstige invloed heeft op het calciummetabolisme van de pasgeborenen. In andere studies werd geen bewijs gevonden voor het nut van vitamine D-suppletie.

Volgens de onderzoekers zijn diverse technische problemen verantwoordelijk voor de uiteenlopende resultaten van de studies. In de toekomst zal dan ook een ‘gouden standaard’ voor de vitamine D-bepaling moeten komen. Alleen dan is het mogelijk te komen tot gevalideerde aanbevelingen voor risicogroepen waaronder zwangere vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen