DNA-methylering essentieel voor nageslacht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Al eerder bleek uit studies met muizen dat het geven van de voedingsstoffencombinatie foliumzuur, vitamine B12 en methionine tijdens de zwangerschap zorgde voor de uitschakeling van een gen dat verantwoordelijk was voor het ontstaan van overgewicht bij de nakomelingen.
Een recente studie, dit keer met schapen, maakt wederom duidelijk dat de voedingsstoffencombinatie een rol speelt in de genregulering, en dat een tekort ervan gedurende de periode van conceptie tot tal van gezondheidsproblemen bij de nakomelingen kan leiden.
Voor het onderzoek werden schapen, 8 weken voor en 6 dagen na conceptie, op een dieet gezet met een beperkt gehalte aan foliumzuur , vitamine B12 en methionine. Een andere groep schapen kreeg normale voeding.
Foliumzuur, vitamine B12 en methionine dragen bij aan de levering van de methylgroepen aan DNA. Door DNA-methylering kan een gen selectief aan en uitgeschakeld worden, van belang voor het behoud van gene-silencing. Gene-silencing is de algemene term om epigenetische processen van genregulatie te beschrijven. Het wordt gebruikt om het uitschakelen van genen door een mechanisme anders dan genetische mutatie te omschrijven. Hierbij is een gen wat normaal tot expressie wordt gebracht ('aan staat') uitgeschakeld.
Er bleken geen effecten op de zwangerschap en het geboortegewicht van de nakomelingen. Echter de lammeren van moeders die tijdens de conceptie vitamine B-beperkte voeding kregen, waren op volwassen leeftijd zwaarder en vetter, insulineresistent en hadden een verhoogde bloeddruk. Deze effecten waren meer uitgesproken bij de rammen dan bij de ooien. Ook lieten ze een gewijzigde immuunrespons zien, wat duidt op het bestaan van mogelijke allergieën. Dit alles ging gepaard met een veranderde status van DNA-methylering, gevonden naar aanleiding van het onderzoek van de levers van de gedode dieren. Dit levert het overtuigende bewijs dat vitamine B-beperkte voeding verband houdt met wijdverspreide epigenetische veranderingen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.