Doorbraak: intraveneus vitamine C bij kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

4 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zie voor uitvoerig verslag: Ortho nr.2, 2006

Onderzoekers van de National Institutes of Health (NIH), onder wie dr. Mark Levine, vonden onverwacht lange overlevingstijden bij drie kankerpatiënten die waren behandeld met intraveneus vitamine C. De gevallen waren op hun merites beoordeeld aan de hand van de NCI Best Case Series (BCS) Program.
De eerste patiënt was een 51 jaar oude vrouw met een tumor in een nier met uitzaaiingen. Nadat de nier operatief was verwijderd, weigerde de vrouw conventionele therapie. In plaats daarvan koos zij voor vitamine C. Zij kreeg twee maal per week 65 gram gedurende tien maanden. Verder gebruikte de vrouw enige voedingssupplementen.
Op één plek na (waarschijnlijk littekenweefsel) waren na de intraveneuze vitamine C alle uitzaaiingen in de longen verdwenen. Evenwel zes jaar na de ontdekking van de niertumor werd kleincellig longcarcinoom ontdekt. Dit was een nieuw type kanker, veroorzaakt door roken en geen gevolg van een uitzaaiing van de nierkanker. Hoewel de opnieuw gestarte vitamine C-therapie de groei van de tumor leek te remmen, is de patiënt ruim een jaar later toch overleden.
De tweede patiënt was een man van 49 jaar met blaaskanker in een vergevorderd stadium. Na het operatief verwijderen van de tumor werd deze patiënt behandeld met intraveneus 30 gram vitamine C twee maal per week gedurende drie maanden. Hierna kreeg hij gedurende vier jaar 30 gram iedere één á twee maanden. Er waren ook perioden van één á twee maanden dat hij vaker een infuus kreeg. Ook hij gebruikte hiernaast verschillende supplementen. De patiënt verkeert negen jaar na de diagnose in goede gezondheid.
Patiënt drie is een vrouw van 66 jaar met lymfklierkanker in een vergevorderd stadium. Na vijf weken therapie met bestraling weigerde zij chemotherapie en koos voor intraveneuze vitamine C. Zij kreeg gedurende twee maanden vijftien gram twee keer per week, daarna één keer per week gedurende zeven maanden gevolgd door iedere twee à drie maanden gedurende een jaar. Hiernaast gebruikte zij verschillende supplementen. Ook deze patiënt verkeert nog steeds in goede gezondheid, tien jaar na de diagnose.
Op basis van deze drie gevallen achten de onderzoekers het gewenst dat de behandeling van kanker met vitamine C opnieuw op zijn waarde geschat. Ze concluderen dat meer klinisch onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van intraveneus vitamine C bij kanker gerechtvaardigd is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen