Drankje voorkomt vermagering bij COPD

Dagelijkse consumptie van een speciaal samengesteld drankje kan vermagering en cachexie bij patiënten met de longaandoening COPD voorkomen. Cachexie is een ernstige vorm van vermagering die gepaard gaat met verlies van spier- en vetmassa en algehele zwakte.

Er namen 45 COPD-patiënten deel aan de studie. Ze hadden een matige tot ernstige vorm van COPD en een gemiddelde leeftijd van 69 jaar. Er was sprake van gewichtsverlies of ondergewicht (BMI tussen 16 en 18 kg/m2). Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende twaalf weken tweemaal per dag een drankje met 10 gram weiproteïnen, 2 gram omega 3-visvetzuren (EPA en DHA) en 400 IE vitamine D (230 kcal) of een placebodrank met evenveel calorieën, dezelfde samenstelling van macronutriënten maar op basis van zonnebloemolie.

In beide groepen nam het lichaamsgewicht van de patiënten toe, maar patiënten in de suppletiegroep hadden een significant grotere toename van de vetmassa. Onder invloed van de speciale drank nam de lichamelijke vermoeidheid en kortademigheid significant af ten opzichte van de placebodrank. Bovendien werd een significante daling gezien van de bloeddruk en het triglyceridengehalte, terwijl het gunstige HDL-cholesterolgehalte toenam. Beide drankjes werden goed verdragen.

Toediening van een eiwitrijke drank verrijkt met omega 3-visvetzuren en vitamine D kan vermagering en cachexie tegengaan bij COPD-patiënten. In vervolgstudies moet onderzocht worden of het drankje ook zinvol is bij andere aandoeningen die gepaard gaan met cachexie, zoals HIV/AIDS en kanker.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login