Druivenpitextract mogelijk gunstig voor patiënten met suikerziekte

Volgens een nieuwe Britse studie zijn suikerpatiënten gebaat bij suppletie met druivenpitextract. Dit middel, als rijke bron van polyfenolen, leidt tot een vermindering van het binnen deze patiëntengroep verhoogde risico van hart- en vaatziekten.
Het onderzoek betrof 30 obese suikerpatiënten die op dieet stonden of bloedsuikerverlagende medicijnen gebruikten. De gemiddelde ziekteduur was 6 jaar en de gemiddelde leeftijd 62. De willekeurige helft van hen werd gedurende 4 weken met 600 mg druivenpitextract gesuppleerd. De andere helft kreeg in dezelfde periode een dagelijkse placebo. Bij aanvang en aan het einde van de suppletieperiode werd het bloed en de urine onderzocht op de verschillende markers voor hart- en vaatziekten. Het ging hierbij om markers voor de endotheelfunctie, oxidatieve stress, ontstekingsactiviteit, insulineresistentie en stofwisseling.
Uit de resultaten bleek dat de suppletie met druivenpitextract tot significante verbeteringen in de bloedspiegels voor fructosamine, gereduceerd glutathion en CRP had geleid. Daarnaast werd een gunstige daling van de totale cholesterolspiegel gemeten. Er werden als gevolg van de suppletie echter geen significante veranderingen opgemerkt in de endotheelfunctie, de HOMA-IR (een maat voor insulineresistentie) en de totale antioxidantencapaciteit.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

4

Gratis artikelen

Abonnement | Login