Duurtraining beïnvloedt darmflora

Duurtraining heeft een verandering van de samenstelling van de darmflora tot gevolg.

Aan de studie namen zeventien vrouwen deel met overgewicht die een sedentaire leefstijl hadden. Ze volgden gedurende zes weken een trainingsprogramma bestaande uit drie sessies per week op een fietsergometer. Voor en na de interventieperiode werd de samenstelling van de darmflora bepaald, evenals hun lichaamssamenstelling en andere relevante parameters. Ook werd de energie-inname vanuit de voeding geregistreerd.

Het trainingsprogramma leidde tot een toename van de kracht en een vermindering van de vetmassa. Analyse van de darmflora liet een hoger aandeel zien van de gunstige Akarmansiabacteriën en een afname van het aandeel van de vaak ongunstige Proteobacteriën. Deze veranderingen werden niet beïnvloed door het voedingspatroon, de leeftijd, het gewicht en het vetpercentage. Er werd geen duidelijke verandering gezien van de bloedglucosespiegel en het vetspectrum.

Proteobacteriën zijn eerder in verband gebracht met inflammatie, terwijl Akarmansiabacteriën gerelateerd zijn aan een hoger energiemetabolisme. Vervolgstudies moeten uitwijzen of duurtraining inderdaad leidt tot een gunstiger samenstelling van de darmflora.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+