Eerder kans op depressie en dementie met lage vitamine B-status

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een lage vitamine B6- en B12-status verhoogt bij ouderen de kans op depressies en cognitieve beperkingen.

Er werd gebruikgemaakt van de gegevens van twee cohortstudies waaraan zo’n 2000 ouderen uit verzorgingshuizen deelnamen: de zogenaamde ‘Boston Puerto Rican Health Study’ en de ‘Nutrition, Aging, and Memory in Elders study’. Tussen het jaar 2003 en 2007 werden bij de deelnemers metingen verricht en vragenlijsten afgenomen om inzicht te verkrijgen in hun gezondheidstoestand en voedingsgewoonten. Ook werd de invloed van het C677T TT-polymorfisme van het MTHFR-gen op de cognitie en risico van depressie onderzocht. MTHFR is een enzym dat betrokken is bij het foliumzuurmetabolisme.

Een lage vitamine B12-concentratie was gerelateerd aan een slechtere score van de geheugentest (MMSE-test) en ging gepaard met meer depressieve klachten. Een lage vitamine B6-status hield eveneens verband met een slechtere MMSE-score en leidde tevens tot een verminderd concentratievermogen en een verminderd vermogen tot het uitvoeren van handelingen. Het MTHFR C677T TT-genotype bleek niet van invloed op de cognitie of risico van depressie. Ook werd geen verband gevonden met de foliumzuurstatus en homocysteïneconcentratie.

Hoewel de studie geen verband vond tussen het MTHFR C677T TT-genotype en een verhoogd risico van depressie en cognitieve achteruitgang bij ouderen met een adequate foliumzuurconcentratie, bleek een lage vitamine B6- en B12-status wel een risicofactor.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen