Eerst depressief, dan fastfood-liefhebber. Of andersom?

Personen die veel fastfood en gebak eten hebben vaker een depressie.

In de Spaanse studie werden bijna 9000 proefpersonen gedurende 6 jaar gevolgd. Aan het begin van de studie vulden de proefpersonen een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten. Er was sprake van een depressie wanneer deze diagnose werd gesteld door een arts of als de persoon antidepressiva gebruikte.

Er werd bij 493 proefpersonen een depressie vastgesteld. Personen met de hoogste consumptie van fastfood hadden met 36% een significant verhoogde kans op een depressie. Andere voedingsmiddelen hadden hier geen invloed op. Voor de consumptie van gebak werd een vergelijkbaar resultaat gevonden, hoewel dit verband niet lineair was.

Hamburgers, pizza’s, worstjes en gebakjes lijken het gemoed ongunstig te beïnvloeden. Het is echter de vraag of de relatie niet omgekeerd moet worden: zijn depressieve personen misschien eerder geneigd om ongezond te eten? Daarnaast is de rol van andere factoren onduidelijk. Zo bleek dat de fastfoodetende personen ook meer rookten, minder beweging hadden en vaker vrijgezel waren.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+