Eet meer vis en minder vlees tegen darmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eten van veel rood vlees en vleeswaren vergroot de kans op colorectale kanker. Het eten van veel vis verlaagt de kans hierop. Dit zijn de conclusies van een groot Europees onderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker.
Aan het EPIC-onderzoek (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) namen 478.040 mannen en vrouwen deel tussen de 35 en 70 jaar uit tien verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Alle deelnemers waren aan het begin van het onderzoek vrij van kanker. De deelnemers werden ongeveer vijf jaar gevolgd. Gecorrigeerd werd voor leeftijd, geslacht, energie-inname, lengte, gewicht, lichamelijke activiteit, roken, vezelinname en alcohol gebruik.
Tijdens het onderzoek ontwikkelden 1329 personen darmkanker. Personen die meer dan 160 gram rood vlees en vleeswaren per dag aten, hadden 35% meer kans op darmkanker dan personen die minder dan 20 gram per dag aten. Dit komt overeen met eenmaal per week of minder. Personen die meer dan 80 gram vis per dag aten, hadden 31% minder kans op darmkanker dan degenen die minder dan 10 gram vis per dag aten. Personen die veel vlees en weinig vis aten, hadden 63% meer kans op darmkanker dan degenen die weinig vlees en veel vis aten. Het risico om binnen tien jaar darmkanker te krijgen voor iemand van vijftig jaar bleek 1,71% bij de grootste vleesinname tegen 1,28% voor degenen met de laagste vleesinname. Voor visinname was dit 1,86% voor de laagste tegen 1,28% voor de hoogste inname. Er werd geen relatie gevonden tussen darmkanker en het eten van kip en ander gevogelte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.