Effect van CoQ10 op sportieve prestaties

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met coënzym Q10 (CoQ10) heeft bij mensen die weinig beweging hebben een mogelijk gunstig effect op het sportieve prestatievermogen. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek, uitgevoerd met 15 gezonde mannen met een voornamelijk zittend bestaan.
Voor het onderzoek kregen de mannen gedurende 2 opeenvolgende perioden van 8 weken, ofwel 100 mg CoQ10, ofwel een placebo. Zowel bij aanvang als na afloop van beide suppletieperioden werden zij aan een conditietest onderworpen. Deze bestond uit het vijfmaal achtereen uitvoeren van de zogenaamde Wingate-test, ingesteld op een weerstand van 75 gram per kg lichaamsgewicht en met tussenpozen van telkens 2 minuten. De Wingate-test is een sprinttest op een fietsergometer waarbij gedurende 30 seconden zo hard mogelijk tegen een bepaalde weerstand in moet worden getrapt.
Aan de hand van de behaalde resultaten werd voor iedere test het piekvermogen, het gemiddelde vermogen en de vermoeidheidsindex berekend. Deze geven een beeld van het anaërobe vermogen, de anaërobe capaciteit en het verval van de ‘power output'.
Uit de resultaten bleek dat er in de loop van de 5 testen, zowel na CoQ10- als na placebobehandeling, dalende trends in het piek- en gemiddelde vermogen en een stijgende trend in vermoeidheid waren. Echter, alleen na CoQ10-suppletie werd er tijdens de vijfde Wingate-test een verbeterd gemiddeld vermogen bereikt. Dit vergeleken met de situatie bij aanvang. Daarnaast ging zowel CoQ10-suppletie als placebo met een gedaalde vermoeidheidsindex gepaard. Er was enig effect van Q10-suppletie op de sportieve prestaties van voornamelijk zittende mannen, maar niet overtuigend.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen