Effect van suppletie op hazenlip en open gehemelte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Foliumzuursuppletie in het begin van de zwangerschap vermindert het risico van een hazenlip. Het maakt niet uit of deze al of niet in combinatie met een open gehemelte voorkomt. Het gebruik van een multivitamine en foliumzuurrijke voeding versterkt dit effect.
Dit onderzoek in Noorwegen betrof 377 zuigelingen met een open gehemelte of hazenlip, 196 zuigelingen met alleen een open gehemelte en een controlegroep van 763 gezonde zuigelingen. Er werd gekeken naar foliumzuursuppletie, multivitaminen en foliumzuur uit de voeding tijdens de zwangerschap.
Foliumzuursuppletie in het begin van de zwangerschap van minstens 400 microgram per dag bleek samen te hangen met een significant verminderd risico van bijna 40% van een hazenlip al of niet in combinatie met een open gehemelte. Er werd rekening gehouden met mogelijk verstorende factoren zoals onder meer suppletie van multivitaminen en rookgedrag. Voeding met veel fruit, groenten en andere voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur verminderden het risico met 25%, maar deze vermindering was niet significant. Bij de vrouwen die een foliumzuurrijke voeding gebruikten gecombineerd met foliumzuursuppletie en multivitaminen was het risico met zelfs 64% verminderd. Foliumzuur bleek geen bescherming te bieden tegen een open gehemelte, wanneer deze geïsoleerd voorkwam.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen