Effect vitamine E op beroertes tweezijdig

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine E vermindert de kans op een herseninfarct met 10% terwijl het risico van een hersenbloeding met 22% toeneemt.
Voor de meta-analyse werden gerandomiseerde, placebogecontroleerde studies geselecteerd met een minimale follow-up periode van 1 jaar waarbij het effect van vitamine E op beroertes werd onderzocht.
Er werden 9 studies in de meta-analyse meegenomen met in totaal 118.765 proefpersonen waarvan 59.357 personen vitamine E kregen en 59.408 een placebo kregen toegediend. Van de studies gaven er 7 informatie over het effect van vitamine E op alle vormen van beroertes en 5 studies richtten zich specifiek op een hersenbloeding of -infarct. In de studies werd zowel de synthetische vorm (dl-alfatocoferol) als de natuurlijke vorm (alfatocoferol) van vitamine E gebruikt.
Vitamine E bleek niet van invloed op het totale risico van beroertes. Werd er onderscheid gemaakt, dan bleek dat de kans op een hersenbloeding met 22% toenam en op een herseninfarct met 10% afnam. Aangezien herseninfarcten vaker voorkomen dan hersenbloedingen, is per saldo vitamine E-suppletie gunstig. Daar staat tegenover dat de gevolgen van een hersenbloeding vaak ernstiger en vaker fataal zijn.
De invloed van vitamine E op hersenbloedingen -en infarcten blijft sterk beperkt in vergelijking met bijvoorbeeld het effect van bloeddrukverlagers. Desondanks waarschuwen de onderzoekers tegen onzorgvuldig gebruik van vitamine E en adviseren suppletie alleen onder medisch toezicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen