Effecten N-acetylcysteïne en alfaliponzuur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie met N-acetylcysteïne (NAC) heeft een gunstige invloed op een aantal bloedeigenschappen waaronder het Hb en het hematocriet. Alfaliponzuur heeft deze eigenschappen niet, maar verbetert evenals NAC de antioxidantenstatus en vermindert oxidatieve stress.
Het onderzoek betrof 28 gezonde mannen. Zij werden in 4 willekeurige groepen verdeeld. De eerste en tweede groep kregen gedurende 8 dagen respectievelijk 1200 mg NAC en 600 mg alfaliponzuur. Deze suppleties werden in twee doses over de dag verdeeld. De overige twee groepen dienden als respectievelijk NAC- en alfaliponzuurcontrolegroep. Bloedonderzoek liet zien dat zowel suppletie met NAC als die met alfaliponzuur tot een significante stijging van de totale antioxidantenstatus leidde. Daarnaast werd met beide suppleties een meer dan 30% gedaalde carbonylering van eiwitten en vetoxidatie bereikt, wat op een significante daling van de oxidatieve stress duidt. Van NAC werd daarnaast een gunstige invloed gezien op de concentratie gereduceerd glutathion en verschillende bloedparameters. Zo liet het de concentratie gereduceerd glutathion na 8 dagen met 33% stijgen. Daarnaast stegen de Hb-waarde (9%) de hematocrietwaarde (9%) en de concentratie EPO (26%). EPO (erythropoëtine) is een hormoon dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Ook het volume van de rode bloedcellen en de hoeveelheid hemoglobine daarin lieten beide een stijging zien van 12%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen